15.3.3 Spanningen in een evangelisch-lutherse gemeente

Ook in een evangelisch-lutherse gemeente of kerkenraad kunnen spanningen ontstaan, die het functioneren van de kerkenraad of van de predikant belemmeren. Indien vanwege het niet functioneren van de kerkenraad van een evangelisch-lutherse gemeente de vraag aan de orde komt of gedelegeerden moeten worden aangesteld (zie § 6.2.7), kan hiertoe door de generale synode alleen worden besloten na overleg met de synodale commissie van de evangelisch-lutherse synode (ord. 4-13). Tot 1 mei 2014 is instemmend advies van de evangelisch-lutherse synode vereist (ovb. 191).

Wanneer het functioneren van de predikant van een evangelisch-lutherse gemeente in het geding is en het breed moderamen van de classicale vergadering overweegt gedurende enige tijd vrijstelling van werkzaamheden te verlenen (zie § 5.7), kan dit hiertoe alleen besluiten in overleg met de synodale commissie (ord. 3-19-1).

Indien vanwege de spanningen in de gemeente de vraag aan de orde komt of de predikant de gemeente nog langer met stichting kan dienen (zie § 5.7), wordt de evangelisch-lutherse synode bij de oordeelsvorming betrokken (ord. 3-20-1). Nu is geen instemming van de evangelisch-lutherse synode nodig, maar de evangelisch-lutherse synode wijst twee leden aan die voor deze zaak worden toegevoegd aan het generale college voor de ambtsontheffïng en deelnemen aan de behandeling en besluitvorming ter zake (G.R. kerkelijke rechtspraak, art. 9-4). Wel is instemming van de evangelisch-lutherse synode nodig als het generale college overweegt uit te spreken dat een predikant die verbonden is aan een evangelisch-lutherse

|326|

gemeente geheel onbekwaam is om enige gemeente met stichting te dienen (ord. 3-21-1).