15.4.1 Plaats in de kerk

De evangelisch-lutherse synode geeft leiding aan het leven en werken van de evangelisch-lutherse gemeenten tezamen en draagt zorg voor het bewaren en aan heel de kerk dienstbaar maken van de lutherse traditie (art. VI-4).

Het leidinggeven aan de evangelisch-lutherse gemeenten tezamen en de zorg voor de traditie zijn nauw met elkaar verbonden. Immers, een evangelisch-lutherse gemeente is allereerst een gemeente zoals alle andere gemeenten en maakt deel uit van een classis. De zorg van gemeenten voor elkaar en de verantwoordelijkheid van de kerk voor de gemeenten komt daar tot uiting in de leiding van de classicale vergadering. De leiding van de evangelisch-lutherse synode staat naast die leiding van de classicale vergadering (vgl. art. VI-2: ‘bovendien’) en heeft dan ook met name betrekking op het eigene van de evangelisch-lutherse gemeente, de verbondenheid met en het betrokken zijn bij het bewaren en doorgeven van de lutherse traditie.

|329|

Concreet betekent dit dat een evangelisch-lutherse gemeente voor alle zaken waarbij de kerk betrokken is allereerst te maken heeft met de classicale vergadering en met de regionale colleges. Deze nemen de besluiten die ook voor andere gemeenten door hen genomen moeten worden. Zij betrekken de evangelisch-lutherse synode bij de besluitvorming. In een aantal gevallen betekent dit betrekken dat de evangelisch-lutherse synode om advies wordt gevraagd, in een aantal gevallen is de instemming van de evangelisch-lutherse synode vereist. In § 15.3 is dit nader uitgewerkt.

 

De zorg voor het bewaren en dienstbaar maken van de traditie komt niet alleen tot uiting in de zorg voor de evangelisch-lutherse gemeenten, maar ook in de zorg voor de toerusting in het bijzonder op het gebied van de Lutherana, de zorg voor het Evangelisch-Luthers Seminarium en het contact met de Lutherse Wereld Federatie. In de volgende paragrafen wordt dit nader uitgewerkt.

 

De evangelisch-lutherse synode neemt een bijzondere plaats in in het geheel van de ambtelijke vergaderingen. Ze is een ambtelijke meerdere vergadering (art. VI-2) met een leidinggevende ambtelijke taak. Een niet onbelangrijk deel van haar taken verricht zij echter in samenspel met andere meerdere vergaderingen (de classicale vergaderingen, de algemene classicale vergadering en de generale synode).

De lijn van gemeente naar kerk loopt ook voor de evangelisch-lutherse gemeenten via de classicale vergadering en niet via de evangelisch-lutherse synode.