E62.3 Model voor huishoudelijke regeling van de classis

 

Overwegingen HKO

De classes stellen uiteraard hun eigen regelingen vast.
De nieuwe kerkorde bevat een aantal wijzigingen ten opzichte van de huidige stand van zaken. Te denken valt aan de volgende punten:

|88|

- De geloofsbrief (art. 32 KO) is verdwenen uit de KO: de classes dienen nu zelf een regeling te treffen inzake de wettige afvaardiging en het verlenen van stemrecht (E62.4).
- De bepaling dat leden van de classis buiten stemming blijven bij zaken die bij uitstek hun eigen kerk betreffen (art. 32 KO) is verdwenen uit de KO: classes dienen dit nu zelf in hun regeling op te nemen (vergelijkingsmateriaal HR GS art. 10).
- De nieuwe kerkorde bepaalt dat predikanten die niet zijn afgevaardigd zoveel mogelijk de vergaderingen van de classis bijwonen en adviserende stem hebben (art. E63.3).
- Vitalisering van de classis en het classisoverleg is een van de oogmerken van de nieuwe kerkorde. De nieuwe kerkorde bepaalt dat de kerken elkaar in de classis ontmoeten voor onderlinge steun en advies en dat ze op elkaar toezien. De classes zullen een modus moeten vinden waarop dit structureel gebeurt. De vorm van de oude ‘Rondvraag naar art. 41 KO’ voorziet daar niet echt in. Bekend is dat classes hun vergadering beginnen met een rondje ‘nieuws en opmerkelijks uit de classiskerken’. Wat het onderlinge toezicht betreft zoeken we naar iets dat structureel, transparant en niet-vrijblijvend c.q. rechtsgeldig is.
- Allerlei bepalingen over de gang van zaken ter classis zijn uit de KO verdwenen: opening en sluiting onder aanroeping van de naam van de Here (art. 29 KO), bepalingen over preses en scriba (art. 34 KO en 41 KO), censuur aan het eind van de vergadering (art. 48 KO). De bestaande regelingen kunnen op dit punt gehandhaafd blijven.
- De artikelen B33 (kleine gemeenten) en B34 (instituering, splitsing en samenvoeging van kerken) vergen ook opname en verwerking in een classicale regeling.
- De figuur van de consulent (art. 43 KO, zie ook art. 5 en 6 KO) is uit de kerkorde verdwenen: afhankelijk van de nog te ontwerpen Generale Regeling Predikantszaken kan elke classis een regeling ontwerpen inzake advies- en hulpdiensten voor vacante kerken (al dan niet door een consulent).
- Aparte aandacht vergt ook de zorg voor het classisarchief. Het oude art. 50 is geschrapt. Daarvoor in de plaats is gekomen art. F71.4, maar dat is wat beperkter. Het is zaak dat de classes zich houden aan de aanwijzingen en richtlijnen van het ADC.
- De veranderingen inzake de PS brengen met zich mee dat de classicale regelingen aangepast dienen te worden inzake de afvaardiging naar de PS en in plaats van een artikel over de voorbereiding van de PS een artikel over de voorbereiding van de GS dienen te bevatten.
- Bij alle zaken waarvoor in het verleden PS-deputaten ad art. 49 KO uitgenodigd werden (kerkelijke onderzoeken, toelating tot het ambt, emeritering, losmaking, ontheffing, censuur over ambtsdragers, bijzondere moeiten), dienen de classes nu uit te nodigen wie daarvoor krachtens de nog te ontwerpen Generale Regeling Predikantszaken in aanmerking komen. In het geval van bijzondere moeiten kan de classis specifieke deskundigen uitnodigen.
- Voor financiële steunverzoeken die de mogelijkheden van de classis overstijgen, wordt hulp bij het bredere kerkverband gezocht via de kanalen die daarvoor door de

|89|

gezamenlijke kerken worden gecreëerd (hulpbehoevende kerken, missionaire steunverlening, diaconale steunverlening). Nog niet duidelijk is hoe dit geregeld gaat worden.
- Inzake besluitvorming (art. F71), beroep (art. F76) en hoger beroep (art. F77), rechtspraak in predikantszaken (art. F79) en klachtrecht bij seksueel misbruik (art. F80) dienen de bepalingen van de nieuwe kerkorde in de classicale regeling verwerkt te worden. Deputaten HKO komen met een regeling voor de rechtsspaak (ook voor de classis).
- Krachtens art. G83.1 en G83.2 voorziet de classis in een passende administratieve organisatie, waarin begrepen voorschriften omtrent de financiële administratie, de jaarrekening, het jaarverslag en de jaarlijkse begroting en zij waarborgt dat er sprake is van deugdelijke periodieke financiële controle en toezicht.
- Voor de regeling van de kerkvisitatie wordt door deputaten HKO een apart model geleverd (bij E65.3).

 

Model voor classisregeling

Ten dienste van de classes bieden deputaten HKO het volgende model aan:

Inhoudsopgave

A. De classis

A1 Naam en ressort
A2 Kerkverband
A3 Vergaderingen
A4 Samenroepende kerk
A5 Afvaardiging
A6 Moderamen
A7 Agenda
A8 Adresvoerende kerk
A9 Toegang tot de vergadering

B. Ambten en diensten

B10 Beroepbaarstelling voor en toelating tot het ambt van predikant; verlening van preekbevoegdheid
B11 Predikantszaken
B12 Classis contracta
B13 Consulent
B14 Preekbeurten in vacante kerken, bij ziekte en in vakantietijd
B15 Opheffing, instituering, splitsing en samenvoeging van kerken

C. Leven van de gemeenten

C16 Contact en ontmoeting
C17 Missionaire roeping
C18 Kerkvisitatie

D. Kerkelijke tucht

D19 Goedkeuring van tuchtoefening

|90|

E. Kerkelijk samenleven

E20 Deputaten
E21 Particuliere synode
E22 Voorbereiding generale synode
E23 Bijzondere kerkelijke instellingen
E24 Andere kerken in Nederland

F. Besluitvorming en rechtsmiddelen

F25 Besluitvorming
F26 Notulen en archief
F27 Rechtskracht en uitvoering
F28 Communicatie
F29 Kerkelijke rechtspraak

G. Materiële aangelegenheden

G30 Bestuur en beheer
G31 Steunverlening
G32 Rechtspersoonlijkheid en vertegenwoordiging

H. Slotbepalingen

H33 Onvoorziene omstandigheden
H34 Wijziging van de regeling

Bijlagen

1. Samenroepende kerk
2. Scriba
3. Voorlopige agenda
4. Deputaat Administratieve Ondersteuning (Dao)
5. Voorbereiding kerkelijke onderzoeken
6. Beroepbaarstellend onderzoek
7. a. Ondertekeningsformulier voor beroepbare kandidaten
 b. Akte van beroepbaarstelling
8. Toelatend onderzoek
9. Akte van toelating tot ambt van predikant
10. Vereiste stukken voor ontslag en emeritering
11. Akte van ontslag
12. Verklaring van emeritering
13. Classisbeurten
14. Deputaten Evangelisatie
15. Regeling kerkvisitatie
16. Beroepszaken
17. Archiefbewarende kerk
18. Controle van het archief
19. Hulpbehoevende kerken
20. Diaconale ondersteuning
21. Quaestor
22. Controle van de boeken van quaestor en penningmeesters

|91|

A. De classis

A1 Naam en ressort
A1 De classis (naam) bestaat uit de gereformeerde kerken te (plaatsnamen).

A2 Kerkverband
A2.1 De classis maakt deel uit van het verband van de Gereformeerde Kerken in Nederland (vrijgemaakt).
A2.2 Zij houdt zich aan de kerkorde van de generale synode van de Gereformeerde Kerken in Nederland (vrijgemaakt).

A3 Vergaderingen
A3.1 De classis komt ten minste vier keer per jaar in gewone vergadering bijeen (KO art. E63.1), gewoonlijk op de ...dag/ avond in de maanden ......
A3.2 Tussentijds kan een buitengewone vergadering plaatsvinden, indien ten minste twee kerken dit met het oog op dezelfde zaak of zaken verzoeken. Dit verzoek moet worden gericht tot de samenroepende kerk. Op een buitengewone classis kan alleen worden gehandeld over de zaak of zaken waarvoor ze is samengeroepen.
A3.3 Een buitengewone classisvergadering kan door één kerk worden aangevraagd voor een kerkelijk onderzoek voor de toegang tot het ambt van predikant.
A3.4 Bij de opening en sluiting van de vergaderingen wordt de Heer met gebed en dankzegging aangeroepen.

A4 Samenroepende kerk
A4.1 Een vergadering van de classis wordt samengeroepen en voorbereid door de samenroepende kerk. Deze is door de voorgaande vergadering hiervoor aangewezen. De kerken worden in alfabetische volgorde hiervoor aangewezen.
A4.2 De taak van de samenroepende kerk is aangegeven in bijlage 1.
A4.3 De samenroepende kerk wordt hierin ondersteund door de deputaat Administratieve Ondersteuning (zie bijlage 4).

A5 Afvaardiging
A5.1 Uit elke kerk worden de predikant en een ouderling afgevaardigd. Zijn er meer predikanten aan een kerk verbonden zijn, dan gaan zij bij toerbeurt. Waar een predikant ontbreekt, neemt een ouderling zijn plaats in (KO art. E63.2).
A5.2 Predikanten die niet zijn afgevaardigd, wonen zoveel mogelijk de vergadering bij en hebben adviserende stem (KO art. E63.3).
A5.3 Vanuit samenwerkingsgemeenten met een Christelijke Gereformeerde Kerk en/of Nederlands Gereformeerde Kerk kunnen ook CGK- en/of NGK-predikanten en ouderlingen afgevaardigd worden.
A5.4 De kerken delen tijdig aan de samenroepende kerk mee wie zij afvaardigen.

A6 Moderamen
A6.1 Het moderamen bestaat uit een preses, een scriba en een assessor.
A6.2 De preses leidt de vergadering en zorgt voor een ordelijke afhandeling van de agenda.
A6.3 De scriba zorgt voor de notulen en de correspondentie. De taak van de scriba is in bijlage 2 nader omschreven.
A6.4 De assessor vervangt zo nodig de preses of de scriba en zorgt voor het persverslag.
A6.5 Het moderamen wordt ondersteund door de deputaat Administratieve Ondersteuning.
A6.6 De classis constitueert zich onder het aangewezen moderamen als gereformeerde classis en aanvaardt de afgevaardigden als wettige leden van de vergadering.

|92|

A7 Agenda
A7.1 De samenroepende kerk stelt voor de vergadering een voorlopige agenda samen, naar het in bijlage 3 opgenomen model.
A7.2 Voorstellen van kerken worden op de voorlopige agenda vermeld en met de bijbehorende argumentatie in hun geheel erbij gevoegd.
A7.3 De classis is bevoegd om te handelen over alle zaken waarvan de kerken eerder afgesproken hebben ze gezamenlijk te behartigen (KO art. E63.5). Zaken die aan de orde worden gesteld worden op de voorlopige agenda vermeld.
A7.4 Over de behandeling van urgente zaken die niet tijdig op de voorlopige agenda konden worden vermeld, beslist de vergadering.
A7.5 De classis stelt aan het begin van de vergadering de agenda vast.

A8 Adresvoerende kerk
A8.1 De classis wijst een kerk aan als adresvoerende kerk. Deze fungeert als adres voor ingekomen stukken van buiten het classicaal ressort.
A8.2 De adresvoerende kerk stuurt ingekomen stukken voor de classis door naar de samenroepende kerk.

A9 Toegang tot de vergadering
A9.1 De classisvergadering is toegankelijk voor leden van de gereformeerde kerken. Over de toegang voor niet-leden staat de beslissing aan de classis.
A9.2 De classis kan besluiten om in comité te vergaderen. Dit zal steeds het geval zijn bij de beoordeling van personen. Tenzij de vergadering anders besluit, zullen allen die geen deel uitmaken van de vergadering, de vergadering dan verlaten.

B. Ambten en diensten

B10 Beroepbaarstelling voor en toelating tot het ambt van predikant; verlening van preekbevoegdheid
B10.1 Het beroepbaarstellend onderzoek (KO art. B11.1) wordt gedaan overeenkomstig de generale regeling voor predikantszaken (GRP).
B10.2 Het toelatend onderzoek (KO art. B11.2) zal worden gedaan overeenkomstig de generale regeling voor predikantszaken.
B10.3 Bij het verlenen van preekbevoegdheid aan niet-predikanten (KO art. B32.2) houdt de classis zich aan de generale regeling.

B11 Predikantszaken
B11.1 Waar de goedkeuring van de classis is vereist bij aanvang, onderbreking of beëindiging van de ambtsdienst van predikanten handelt de classis overeenkomstig de kerkorde en de generale regeling predikantszaken.
B11.2 Zie voor een overzicht van de hiervoor vereiste stukken bijlage 10.
Zie voor een model voor de akte van ontslag bijlage 11.
Zie voor een model voor de akte van emeritering bijlage 12.
B11.3 De classis wijst voor elke kerk een andere classiskerk aan als naburige kerk (KO art. E64), als volgt:
De kerk te .... is naburige kerk voor de kerk te ....
De kerk te .... is naburige kerk voor de kerk te ....
Enzovoort.

B12 Classis contracta
B12.1 Voor het geval dat de goedkeuring van een beroep of het verlenen van een akte van ontslag vóór de eerstkomende classisvergadering verlangd wordt, wijst de classis twee kerken met een plaatsvervangende kerk aan als classis contracta. Deze kerken handelen alsof zij de classis zijn.

|93|

B12.2 Ten minste 10 dagen voor de classis contracta worden de andere kerken van de te behandelen zaak en plaats en tijd van de vergadering op de hoogte gebracht, zodat ze
desgewenst afgevaardigden kunnen sturen.
B12.3 Het moderamen van een classis contracta bestaat uit een preses en een scriba. De classis contracta rapporteert over haar werkzaamheden aan de eerstvolgende classisvergadering.

B13 Consulent
B13 Een kerk met een vacature voor predikant verzoekt de classisvergadering haar een consulent als adviseur toe te wijzen. Bij deze aanwijzing houdt de classisvergadering zoveel mogelijk rekening met de eventuele wens van de desbetreffende kerk.

B14 Hulp voor vacante kerken, bij ziekte en in vakantietijd
B14.1 Wanneer een kerk niet zelf voor geregelde bediening van Woord en sacramenten kan zorgen, kan zij een beroep doen op de classiskerken.
B14.2 De classis zegt deze kerk preekbeurten, waarvoor de predikanten in de classis door hun kerk worden afgestaan, toe volgens de regeling die is opgenomen als bijlage 13.
B14.3 Voor de coördinatie hiervan benoemt de classis een deputaat Classisbeurten (zie bijlage 13).
B14.4 Eventuele hulp in pastoraat en catechese regelt de vacante kerk separaat met inachtneming van de landelijke afspraken inzake de vergoeding ervan.
B14.5 De kerken en predikanten in de classis werken eraan mee, dat in vakantietijd zo mogelijk ten minste één predikant beschikbaar is voor noodsituaties.

B15 Opheffing, instituering, splitsing en samenvoeging van kerken
B15.1 Indien een gemeente te klein wordt om een eigen kerkenraad te hebben en zij hiervoor de hulp van de classis inroept (KO art. B33.1), benoemt de classis een commissie die de wensen van de kerkenraad en de gemeente met betrekking tot haar zelfstandig voortbestaan inventariseert en de classis adviseert wat in de gegeven situatie de voorkeur verdient voor de aanwezigheid van de kerk in de desbetreffende plaats en regio. Daarna besluit de classis over het zelfstandig voortbestaan van de gemeente.
B15.2 Als de classis geen mogelijkheid meer ziet tot zelfstandig voortbestaan van de gemeente, wordt de gemeente samengevoegd met een andere gemeente of worden de leden in overleg over een aantal gemeenten verdeeld. De classis ziet erop toe dat de betrokken kerkenraden de gevolgen hiervan, ook in materiële en rechtelijke zin, naar behoren geregeld hebben.
B15.3 Het besluit van een kerkenraad tot samenvoeging, splitsing of instituering van kerken behoeft, na raadpleging van de gemeente, de voorafgaande goedkeuring door de classis. De classis gaat na of deze kerken in de ambten kunnen voorzien en de gevolgen van samenvoeging, splitsing of instituering, ook in materiële en rechtelijke zin, naar behoren geregeld hebben.
B15.4 De classis handelt bij projecten van gemeentestichting naar de generale regeling gemeentestichting.

C. Leven van de gemeenten

C16 Contact en ontmoeting
C16.1 De classis biedt tijdens haar vergaderingen gelegenheid voor uitwisseling van informatie over het plaatselijke kerkelijk leven, voor onderlinge steun, onderling advies en onderling toezicht.
C16.2 De leden van de classis tonen ook in de omgang met elkaar christelijke verbondenheid. Hun spreken is opbouwend. Tegen het einde van de vergadering krijgt dit in onderlinge censuur indien nodig aparte aandacht.

|94|

C17 Missionaire roeping
C17.1 De classis ondersteunt de kerken in hun missionaire roeping. Zij benoemt hiervoor een deputaatschap Evangelisatie.
C17.2 De classis verleent steun en oefent toezicht met inachtneming van de generale regelingen voor missionaire projecten en missionaire steunverlening.
C17.3 De vergadering van de classis in maart behandelt het verslag van deputaten over het afgelopen jaar.. Hierin wordt ook aangegeven hoe de kerken de voor de projecten gestelde doelen nastreven.
C17.4 Voor deputaten geldt de instructie die is opgenomen als bijlage 14.

C18 Kerkvisitatie
C22.1 Jaarlijks vindt volgens art. E65 KO namens de classis in elke kerk de kerkvisitatie plaats.
C22.2 Zie voor de regeling van de kerkvisitatie Bijlage 15.

D. Kerkelijke tucht

D19 Goedkeuring van tuchtoefening
D19.1 Wanneer een kerkenraad aan de classis goedkeuring vraagt voor publieke tuchtoefening bij een belijdend lid of volwassen dooplid dat in zijn ernstige zonde blijft volharden (KO art. D59), onderzoekt de classis of bekendmaking van de naam van de zondaar en zijn zonde terecht is en tot zijn behoud kan dienen. Het betrokken gemeentelid krijgt de gelegenheid zich te verantwoorden.
D19.2 Wanneer een kerkenraad aan de classis goedkeuring vraagt voor de buitensluiting van een zondaar die geen berouw toont en zich niet bekeert (KO art. D60), onderzoekt de classis of buitensluiting terecht is en de kerkenraad voldoende voor hem en zijn behoud gedaan heeft.
D19.3 Eventueel beroep tegen het door de classis goedgekeurde classisbesluit staat open bij de particuliere synode.
D19.4 Wanneer na verleende goedkeuring voortgaande tuchtoefening niet nodig blijkt, zal dit op de eerstvolgende vergadering van de classis worden meegedeeld.

E. Kerkelijk samenleven

E20 Deputaten
E20.1 Voor de uitvoering van werkzaamheden ten behoeve van of namens de classis benoemt de classis deputaten, bestaande uit kerken of personen. De classis stelt voor hen een instructie op (KO art. 62.6,7).
E20.2 Bij werkzaamheden waarvoor geen deputaten zijn benoemd, is het moderamen met de uitvoering hiervan belast.
E20.3 De classis benoemt jaarlijks in de vergadering van september de volgende deputaten voor het volgende kalenderjaar:
a. een adresvoerende kerk;
b. een deputaat Administratieve Ondersteuning ten dienste van de samenroepende kerk en het moderamen van de classis;
c. een deputaatschap Voorbereiding Kerkelijke Onderzoeken ter voorbereiding van onderzoeken voor de toegang tot het ambt van predikant, bestaande uit twee personen en een secundus;
d. twee kerken en een secunda voor de classis contracta;
e. een deputaat Classisbeurten voor de coördinatie van preekbeurten naar art. B14 van deze regeling;
f. een deputaatschap Evangelisatie, bestaande uit (aantal) personen, onder wie één predikant. De deputaten mogen niet behoren tot kerken die voor evangelisatie financiële steun ontvangen;
g. twee of drie predikanten en twee of drie ouderlingen voor kerkvisitatie;

|95|

h. een deputaatschap Beroepszaken ter voorbereiding van de behandeling van beroepschriften bestaande uit (aantal) personen;
i. een archiefbewarende kerk;
j. een kerk voor de controle van het archief;
k. een deputaatschap voor de onderlinge financiële ondersteuning van kerken, bestaande uit (aantal) personen en een secundus;
l. een deputaatschap voor de onderlinge financiële ondersteuning van kerken voor hun diaconie en voor diaconale zaken van meer dan plaatselijke aard, bestaande uit (aantal) personen en een secundus;
m. een quaestor voor het beheer van de classicale financiën en een secundus;
n. kerken voor de controle van de boeken van de quaestor en die van penningmeesters van deputaatschappen.
E20.4 De kerkenraden gaan na wie er in hun gemeente geschikt en beschikbaar zijn om in een bepaald deputaatschap te worden benoemd en brengen dit in de classis van september geargumenteerd naar voren.
E20.5 Deputaten brengen regelmatig aan de classis schriftelijk rapport uit van hun werkzaamheden, volgens hun instructie.

E21 Particuliere synode
E21.1 De classis benoemt driejaarlijks in de vergadering van september afgevaardigden voor de particuliere synode die samenkomt voor de afvaardiging naar de generale synode (KO art. E66.3). De classis benoemt hiervoor een predikant en een ouderling, beiden met een secundus, die in staat en bereid moeten zijn tot deelname aan de generale synode.
E21.2 Als de particuliere synode tussentijds samenkomt, benoemt de classis zo tijdig als hiervoor nodig is afgevaardigden.
E21.3 De kerkenraden gaan na wie er onder hen als predikant of ouderling geschikt en beschikbaar is om naar de generale synode te worden afgevaardigd en brengen dit geargumenteerd naar voren in de vergadering van de classis in september ten dienste van de afgevaardigden naar de particuliere synode.
E21.4 De classis houdt bij de afvaardiging naar een tussentijdse particuliere synode in verband met de kerkelijke rechtspraak of een buitengewone generale synode zoveel mogelijk rekening met het karakter van deze synode en de te behandelen zaak.
E21.5 De namen en adressen van de afgevaardigden worden tijdig voor de particuliere synode toegestuurd aan de samenroepende kerk voor de synode.

E22 Voorbereiding generale synode
E22.1 Voorstellen van kerken met het oog op de generale synode worden op de voorlopige agenda vermeld en met de bijbehorende argumentatie in hun geheel erbij gevoegd.
E22.2 De classis behandelt voorstellen voor de generale synode in een vergadering die vroeg genoeg is voor het tijdig verzenden ervan aan de samenroepende kerk van de synode.
E22.3 Verzending vindt plaats volgens de aanwijzingen van de samenroepende kerk cq generale deputaten administratieve ondersteuning en in elk geval voor de sluitingsdatum die door de synode voor het inzenden van stukken wordt vastgesteld.

E23 Bijzondere kerkelijke instellingen
E23 De classis kan voor de uitvoering van haar taken of voor het werk in de kerken een kerkelijke instelling in het leven roepen. Zij houdt zich hierbij aan wat bepaald is in art. E68 KO.

|96|

E24 Andere kerken in Nederland
E24.1 De kerken dragen bij contact en samenwerking met andere kerken zorg voor een goede communicatie met de classis. Zij informeren de classis over relevante ontwikkelingen in deze relaties.
E24.2 Bij gewichtige beslissingen over contact en samenwerking met andere kerken is de goedkeuring van de classis nodig. De classis beoordeelt verzoeken hiertoe volgens de generale regeling.

F. Besluitvorming en rechtsmiddelen

F25 Besluitvorming
F25.1 Besluitvorming vindt plaats met inachtneming van wat daarover is bepaald in artikel F71 van de kerkorde.
F25.2 Adviseurs brengen hun adviezen pas uit wanneer de preses hun dat verzoekt.
F25.3 Besluiten worden zoveel mogelijk met algemeen goedvinden genomen of anders bij meerderheid van stemmen. Bij zaken die de afgevaardigden zelf of hun kerken betreffen blijven zij buiten stemming. Bij staking van stemmen is een voorstel verworpen.
F25.4 Indien meerdere voorstellen en/of amendementen voor stemming in aanmerking komen, gaat het meest verstrekkende voor in volgorde van stemming.
F25.5 Over personen wordt schriftelijk gestemd, behalve over de uitkomst van kerkelijke onderzoeken voor het ambt van predikant. Over zaken wordt bij hand opsteken of mondeling gestemd.
Mondelinge stemming vindt plaats onder aflezing van de namen op de presentielijst naar de alfabetische volgorde van de kerken.
F25.6 Personen worden verkozen met meerderheid van stemmen. Eerst wordt een vrije stemming gehouden, vervolgens indien nodig een tweede vrije stemming. Daarna volgt indien nodig herstemming tussen de personen die de meeste stemmen op zich verenigden.
F25.7 Bij herstemming tussen personen die geen meerderheid verkregen hebben, omvat de lijst minimaal één naam meer dan het aantal personen dat (nog) moet worden verkozen. Wanneer de stemmen staken, wordt de oudste in leeftijd verkozen geacht.
F25.8 Benoemingen kunnen met goedvinden van de classis plaatsvinden op enkelvoudige voordracht van het moderamen.

F26 Notulen en archief
F26.1 De scriba draagt zorg voor nauwkeurige notulering van de genomen besluiten, met een samenvatting van wat uit de bespreking als achtergrondinformatie relevant is.
F26.2 De scriba zorgt dat relevante stukken zo spoedig mogelijk na afloop van de vergadering gereed worden gemaakt voor archivering en aangeboden worden aan de archiefbewarende kerk.
F326.3 De scriba wordt bij het verzorgen van de notulen en het archiveren van stukken bijgestaan door de deputaat Administratieve Ondersteuning (zie bijlage 4).
F26.4 De instructie voor de archiefbewarende kerk is bij deze regeling opgenomen als bijlage 17.
F26.5 De classis en de archiefbewarende kerk volgen de richtlijnen van het Archief- en Documentatiecentrum van de kerken, te Kampen.
F26.6 Het archief wordt jaarlijks gecontroleerd door de hiervoor aangewezen kerk, volgens de instructie die is opgenomen als bijlage 18.

F27 Rechtskracht en uitvoering
F27 Voor de rechtskracht en uitvoering van besluiten geldt wat is bepaald in art. F72 van de kerkorde.

|97|

F28 Communicatie
F28.1 De classis draagt zorg voor een goede communicatie van haar besluiten met de kerken.
F28.2 Tegen het einde van elke classisvergadering wordt afgesproken welke punten uit de beraadslagingen en besluiten met de kerken gecommuniceerd worden.
F28.3 De assessor stelt zo spoedig mogelijk na de vergadering een persverslag op dat door het moderamen wordt vastgesteld. De assessor zorgt ervoor dat dit gepubliceerd wordt in de door de classis aangewezen media. Hij biedt dit verslag ook zo spoedig mogelijk de classiskerken aan ter publicatie.
F28.4 De scriba draagt zorg voor de schriftelijke mededeling van besluiten aan degenen die bij de inhoud ervan betrokken zijn of er anderszins belang bij hebben. Hij wordt hierin bijgestaan door de deputaat Administratieve Ondersteuning (zie bijlage 4).

F29 Kerkelijke rechtspraak c.a.
F29.1 Bij de rechtspraak in een kerkelijk geschil, bij rechtspraak in predikantszaken en bij seksueel misbruik houdt de classis zich aan de bepalingen van de kerkorde (artt. F74-80) en aan de desbetreffende generale regelingen.
F29.2 Zie voor de classicale regeling beroepszaken Bijlage 16.

G. Materiële aangelegenheden

G30 Bestuur en beheer
G30.1 De classicale financiën worden beheerd door de quaestor van de classis.
G30.2 Voor de quaestor geldt de instructie die is opgenomen als bijlage 21.
G30.3 De classicale kosten worden over de kerken van de classis omgeslagen. De classis stelt hiervoor op voorstel van de quaestor jaarlijks een quotum vast per lid naar de stand van het ledental per 1 oktober van het voorgaande jaar.
G30.4 De reiskosten van de afgevaardigden naar de classis worden door de kerken die hen afvaardigden zelf gedragen.
G30.5 Declaraties dienen binnen twee maanden na afloop van het jaar waarop zij betrekking hebben te worden ingediend bij de quaestor.
G30.6 De boeken van de quaestor en die van penningmeesters van deputaatschappen worden jaarlijks gecontroleerd door de hiervoor aangewezen kerken, volgens de instructie die is opgenomen als bijlage 22.

G31 Steunverlening
G31.1 De classis besluit over de onderlinge financiële ondersteuning van hiervoor in aanmerking komende kerken en missionaire projecten. Voorbereiding en uitvoering van de classicale besluiten wordt opgedragen aan deputaten (zie bijlagen 14 en 15).
G31.2 Een aanvraag om financiële ondersteuning behoort ten minste (termijn) voor de behandeling in de classisvergadering bij de classis te zijn ingediend met een kopie aan het deputaatschap.
G31.3 De classis vraagt indien nodig aanvullende steun bij de generale synode.
G31.4 De classis besluit over de onderlinge diaconale ondersteuning van hiervoor in
aanmerking komende kerken voor hun diaconie. Voorbereiding en uitvoering van de classicale besluiten wordt opgedragen aan deputaten diaconale ondersteuning (zie bijlage 16). Deputaten adviseren kerken en diaconieën desgevraagd bij diaconale zaken van meer dan plaatselijke aard.
G31.5 De classis vraagt indien nodig aanvullende steun bij de generale synode.
G31.6 De classis verleent zo nodig inhoudelijke ondersteuning aan missionaire projecten. Hierbij houdt zij zich aan de desbetreffende generale regelingen.

G32 Rechtspersoonlijkheid en vertegenwoordiging
G32.1 Overeenkomstig Nederlands recht komt de classis rechtspersoonlijkheid toe (KO art. G84.1b).

|98|

G32.2 Bijzondere kerkelijke instellingen, als bedoeld in art. E68 van de kerkorde, bezitten eveneens rechtspersoonlijkheid overeenkomstig Nederlands recht (KO art. G84.2).
G32.3 Ten behoeve van het statelijk rechtsverkeer wordt de classis in en buiten rechte vertegenwoordigd door twee of meer deputaten of andere personen die daartoe bij hun instructie of bij schriftelijk besluit zijn aangewezen en gevolmachtigd (KO art. G85.1).
G32.4 De vertegenwoordiging in het statelijk rechtsverkeer in en buiten rechte van bijzondere kerkelijke instellingen, als bedoeld in art. E68 van de kerkorde, wordt geregeld in hun statuut (KO art. G85.2).

H. Slotbepalingen

H33 Onvoorziene omstandigheden
H33 In gevallen waarin deze regeling niet voorziet beslist de classisvergadering, behoudens de bepalingen van de kerkorde.

H34 Wijziging van de regeling
H34 Voorstellen tot wijziging van deze regeling kunnen alleen in behandeling worden genomen, indien deze voorstellen op de voorlopige agenda zijn vermeld, met de bijbehorende argumentatie in hun geheel erbij zijn gevoegd en door de kerken tijdig en behoorlijk kunnen zijn besproken.

Bijlagen

1. Samenroepende kerk

1 Uitnodiging en agenda
1.1 De samenroepende kerk nodigt de kerken drie weken van tevoren uit voor een gewone vergadering van de classis, tegen de tijd die door de vorige classis is vastgesteld.
1.2 Zij stelt de voorlopige agenda voor de classisvergadering samen, naar het in bijlage 3 opgenomen model, en verstuurt deze met de uitnodiging voor de classisvergadering aan de kerken, met de bijbehorende stukken.
1.3 Een oproep voor een buitengewone classisvergadering gaat ten minste één week tevoren uit naar de kerken met toezending van de voorlopige agenda. In de oproep wordt vermeld welke kerken de vergadering hebben aangevraagd. De samenroepende kerk blijft samenroepende kerk voor de eerstvolgende gewone classisvergadering.
1.4 De samenroepende kerk nodigt deputaten van de classis en/of van de generale synode tijdig uit indien hun aanwezigheid nodig is, met toezending van de vereiste stukken.

2 Ingekomen stukken
2.1 De samenroepende kerk neemt stukken voor de agenda tot uiterlijk (aantal) weken voor de gewone classisvergadering in ontvangst. Zij voegt hier de stukken aan toe die bij de adresvoerende kerk zijn binnengekomen.
2.2 De samenroepende kerk zorgt dat de originele stukken op de vergadering van classis aanwezig zijn.

3 Ter vergadering
3.1 De samenroepende kerk opent de vergadering van de classis op christelijke wijze.
3.2 Zij controleert aan het begin van de vergadering de presentie en doet hiervan verslag aan de vergadering.
3.3 Zij zorgt voor een presentielijst ter ondertekening door de aanwezige afgevaardigden en deputaten.

|99|

3.4 Zij zorgt dat de nodige akten en formulieren aanwezig zijn (art. B10.4, B11.3, B.12.2 van deze regeling).
3.5 Zij draagt de leiding van de vergadering over aan het moderamen dat door de vorige classis is aangewezen.

4 Deputaat Administratieve Ondersteuning
4.1 Bij de voorbereiding van de classis wordt de samenroepende kerk ondersteund door de deputaat Administratieve Ondersteuning (zie bijlage 4).

2. Scriba

1 Notulen
1.1 De scriba is verantwoordelijk voor nauwkeurige notulering van de genomen besluiten, met een samenvatting van wat uit de bespreking als achtergrondinformatie relevant is.
1.2 Hij zendt de concept-notulen toe aan de classiskerken, zo spoedig mogelijk en uiterlijk vijf weken voor de volgende vergadering.
1.3 De comité-notulen worden vertrouwelijk behandeld. Ze worden voorgelezen of als print aan de afgevaardigden ter hand gesteld en na de vaststelling ervan weer ingenomen.
1.4 De scriba ontvangt en verwerkt opmerkingen over de notulen zoveel mogelijk vóór de volgende vergadering.
1.5 Vastgestelde notulen worden ondertekend door de preses, scriba en assessor.
1.6 De scriba zorgt dat een map met kopieën van vastgestelde en ondertekende notulen elke classisvergadering aanwezig is.
1.7 Bij onderzoeken voor de toegang tot het ambt van predikant wordt in de notulen vermeld:
a. welke stukken ter tafel zijn en het oordeel van de classis hierover;
b. dat het onderzoek conform de geldende regels plaatshad;
c. het oordeel van de classis over het geheel van de met de kandidaat gevoerde gesprekken;
d. het oordeel van de deputaten van de generale synode over het geheel van deze gesprekken;
e. de ondertekening van het formulier en de uitreiking van de akte.
1.8 Bij de beoordeling van predikantszaken als genoemd in art. B12 van de regeling en bij de beoordeling van afzetting van ambtsdragers (art. B14 van deze regeling) wordt in de notulen vermeld:
a. welke stukken ter tafel zijn en het oordeel van de classis hierover;
b. het oordeel van de classis over de zaak waarover goedkeuring wordt gevraagd; c. indien van toepassing het advies van deputaten Predikantszaken van de generale synode;
d. indien van toepassing de uitreiking van de desbetreffende akte.

2 Correspondentie
De scriba is verantwoordelijk voor de correspondentie die voortvloeit uit de besluiten van de vergadering, zoals
a. schriftelijke mededeling van besluiten aan degenen die bij de inhoud ervan betrokken zijn of er anderszins belang bij hebben;
b. brieven betreffende benoemingen en voordrachten aan de betrokken personen;
c. mededeling van de afvaardiging naar de particuliere synode, aan de samenroepende kerk van die synode.

|100|

3 Archivering
De scriba is er verantwoordelijk voor dat relevante stukken zo spoedig mogelijk na afloop van de vergadering gereed worden gemaakt voor archivering en aangeboden worden aan de archiefbewarende kerk, zoals
a. het vastgestelde en door het moderamen ondertekende exemplaar van de notulen; b. de presentielijsten;
c. een lijst van stukken, genummerd en met verwijzing naar het desbetreffende agendapunt;
d. ingekomen stukken;
e. afschrift van verzonden stukken;
f. commissie- en deputatenrapporten;
g. stukken inzake kerkelijke onderzoeken en predikantszaken.
Hierbij volgt hij de richtlijnen van het Archief- en Documentatiecentrum van de kerken, te Kampen.

4 Deputaat Administratieve Ondersteuning
De scriba wordt bij het verzorgen van de notulen en van de correspondentie en bij het archiveren van stukken bijgestaan door de deputaat Administratieve Ondersteuning (zie bijlage 4).

3. Voorlopige agenda

A. Model voor de voorlopige agenda
1. Opening door de samenroepende kerk
2. Presentie
3. Constituering van de vergadering
4. Vaststelling van de agenda
5. Vaststelling van de notulen van de vorige classis
6. Zaken uit de notulen
7. Uitwisseling over het leven van de gemeenten
8. Informatie van de kerken over samenwerking en contact met andere kerken
8. Zaken waar de kerken advies voor vragen
9. Ingekomen stukken
10. Voorstellen
11. Rapporten van deputaten en commissies
12. Hulp aan vacante kerken, classisbeurten
13. Beroepszaken
14. Benoeming van deputaten
15. Benoeming van afgevaardigden naar de particuliere synode
16. Aanwijzing van de samenroepende kerk voor de volgende classis
17. Persoonlijke rondvraag
18. Onderlinge censuur
19. Wat uit de vergadering wordt gecommuniceerd, persverslag
20. Sluiting

B. Schema van jaarlijks terugkerende zaken (indien van toepassing)
1. De classis in maart
a. rapport deputaten Evangelisatie
b. classicale financiën en controle hiervan c. archief en controle hiervan
d. onderwerpen voor de kerkvisitatie;

2. De classis in september
a. rapporten van visitatoren
b. benoeming van deputaten

|101|

c. benoeming afgevaardigden naar de particuliere synode
d. noemen van namen voor afvaardiging naar de generale synode

3. De classis in december
steunaanvragen voor het komende jaar
- hulpbehoevende kerken
- diaconale ondersteuning
- missionaire projecten

4. Deputaat Administratieve Ondersteuning (Dao)

1 Algemeen
1.1 De classis benoemt in september een deputaat Administratieve Ondersteuning.
1.2 Deze deputaat is belijdend lid van één van de classiskerken.
1.3 De deputaat Administratieve Ondersteuning ondersteunt de werkzaamheden van de samenroepende kerk en de scriba van de classisvergadering bij hun werkzaamheden.
1.4 De deputaat Administratieve Ondersteuning is tijdens elke classisvergadering aanwezig. Hij is geen lid van de vergadering. Met betrekking tot vertrouwelijke zaken heeft hij de plicht tot geheimhouding.
1.5 Namens de samenroepende kerk ondertekent de deputaat Administratieve Ondersteuning voorbereidende stukken, namens het moderamen van de classis benoemingsbrieven en voordrachten.
(Comité-)notulen, akten, stukken voor meerdere vergaderingen enzovoort worden door preses, scriba en assessor ondertekend.
1.6 De kosten die de deputaat Administratieve Ondersteuning voor de classis maakt, komen voor rekening van de classis.

2 Samenroeping classis
De deputaat Administratieve Ondersteuning neemt met inachtneming van de gestelde termijn contact op met de samenroepende kerk ter voorbereiding van de vergadering, conform de instructie voor de samenroepende kerk, bijlage 1.

3 Scribaat van de classisvergadering
De deputaat Administratieve Ondersteuning verzorgt notulen, comité-notulen en correspondentie en zorgt voor aanbieding van stukken voor het archief van de classis, conform de instructie voor de scriba, bijlage 2.

4 Slotbepaling
In alle gevallen waarin deze instructie niet voorziet of voor tweeërlei uitleg vatbaar is, beslist de classis.

(De volgende bijlagen zullen wellicht met een kleine aanpassing uit bestaande huishoudelijke regelingen overgenomen kunnen worden. Een aantal hiervan zal ook naar de eigen situatie in de classis ingevuld zijn.
De vermelding van deputaten van de particuliere synode zal steeds vervangen moeten worden door overeenkomstige deputaten van de generale synode
.)

5. Voorbereiding kerkelijke onderzoeken
6. Beroepbaarstellend onderzoek
7. a. Ondertekeningsformulier voor beroepbare kandidaten
 b. Akte van beroepbaarstelling
8. Toelatend onderzoek
9. Akte van toelating tot ambt van predikant
10. Vereiste stukken voor ontslag en emeritering

|102|

11. Akte van ontslag
12. Verklaring van emeritering
13. Classisbeurten
14. Hulpbehoevende kerken
15. Deputaten Evangelisatie
16. Diaconale ondersteuning
17. Regeling kerkvisitatie: zie de modelregeling bij art. E65 van de kerkorde
18. Beroepszaken/rechtspraak
19. Archiefbewarende kerk
20. Controle van het archief
21. Quaestor
22. Controle van de boeken van quaestor en penningmeesters