|3|

 

Woord vooraf.

Het ontwerp-Generale Synode is met overweldigende meerderheid van stemmen aangenomen. In eerste zoowel als in tweede lezing werd het door de Algemeene Synode eenparig aanvaard. De Provinciale Kerkbesturen keurden het met 62-2 stemmen eveneens goed. De Kerkorde van 1816 is beslissend doorbroken.

De beteekenis van deze Reglementswijziging duidelijk te maken, is het doel van deze brochure. Naar onze vaste overtuiging immers, is de verwachting niet ongegrond, dat, na 1618 en 1816, nu 1945 een derde beslissend jaartal in onze Vaderlandsche Kerkgeschiedenis worden gaat. Dit moge in de volgende bladzijden overtuigend worden toegelicht.

Om ieder, die wil meeleven met de ontwikkeling onzer Kerk, daartoe in de gelegenheid te stellen, is in deze brochure zeer veel materiaal verwerkt, vooral van historischen en kerkrechtelijken aard. Bovendien is telkens litteratuur opgegeven voor verdere oriënteering. Na de historische toelichting volgt een eenvoudige uiteenzetting van de grondgedachten en belangrijkste bepalingen van het ontwerp.

In de derde plaats komt een korte bespreking van de in 1944 gepubliceerde bestrijding, voorzoover mij bekend geworden. Tendeele om daaraan recht te doen: een andersoortige Synode helpt ons waarlijk niet met één slag van alle problemen af, en de geestelijke positie onzer Kerk is in verschillend opzicht inderdaad nog steeds hachelijk. Ook om den lezer in de gelegenheid te stellen pro en contra te hooren. Tenslotte om zoo mogelijk eenige misvattingen recht te zetten, die anders zoo gemakkelijk blijven doorwerken.

Dit neemt niet weg dat de volgende beschouwingen gedragen zijn door de overtuiging dat de komende Generale Synode een onverdiende zegen des Heeren is, die voor onze Kerk geheel nieuwe mogelijkheden en kansen kan openen. Diepe dankbaarheid en groote verwachting staan voortdurend op den voorgrond.

Zegene de Heere ook verder onze Kerk en stelle Hij haar tot een zegen voor heel ons volk — niet in de laatste plaats door de komende Generale Synode.

Willemstad, Augustus 1945.

A.J. Bronkhorst.