|3|

Voorwoord

 

De scriptie die u nu ter hand genomen hebt is geschreven in het kader van mijn doctoraalstudie theologie met als bijvak: kerkrecht. Ik heb voor het Akkoord van kerkelijk samenleven van de Nederlands Gereformeerde kerken (AKS) gekozen als voorwerp van onderzoek, omdat dat onderwerp momenteel nog steeds actueel is en dat vermoedelijk ook wel zal blijven. Bovendien bood de bestudering van dit onderwerp mij de kans om me te verdiepen in de traditie waaruit de Nederlands Gereformeerde kerken ontstaan zijn en waarin ze staan. Dit stuk van onze vaderlandse kerkgeschiedenis komt helaas niet of nauwelijks aan bod binnen de opleiding aan de Theologische Universiteit van de Christelijke Gereformeerde kerken te Apeldoorn. Een manco gezien de in de laatste jaren gegroeide contacten tussen Christelijke Gereformeerden enerzijds en vrijgemaakt Gereformeerden en Nederlands Gereformeerden anderzijds. We kunnen niet om elkaar heen als gereformeerde kerken, ook niet om elkaars geschiedenis.

Op deze plaats wil ik prof. dr. W. van ’t Spijker hartelijk danken voor de bereidheid waarmee hij het tentamen kerkrecht al op mijn scriptieonderwerp wilde afstemmen en voor de literatuuradviezen die hij mij gegeven heeft. In het bijzonder wil ik hem bedanken voor het beschikbaar stellen van de niet gepubliceerde college­voordrachten van dr. F.L. Rutgers.

Een probleem dat het onderzoek bemoeilijkte was het feit dat noch de bibliotheek van de Theol. Universiteit te Apeldoorn, noch die van de Theol. Universiteit te Kampen (Broederweg) beschikte over alle notulen en akta van de gehouden convents en landelijke vergaderingen van de Ned. Geref. kerken. Gelukkig werd dit gemis in eerste instantie door de verslagen in opbouw goedgemaakt en bracht het landelijk archief van de Ned. Geref. kerken in Vlaardingen verdere uitkomst.

Een laatste woord van dank gaat uit naar degenen die mij bij mijn onderzoek hebben gestimuleerd door hun belangstelling te tonen en/of door het welwillend opzoeken en beschikbaar stellen van gezochte Opbouwjaar­gangen en krantenartikelen.

Nunspeet, 23 oktober 1991